dimarts, 18 de desembre del 2012

TALLERS AUTOSOCORS EN BARRANCS

1-. RÀPEL EN DOBLE, NO PODER CONTINUAR I REMUNTAR CORDA FIXE

Estem baixant i al no poder continuar pel motiu que sigui, ens fem la clau de bloqueig sobre el vuit, col·loquem els aparells de remuntar a una de les cordes i anem pujant. Recordar quedar sempre de dos punts d'anclatge a la corda. Inicialment costa recuperar la corda pel croll per manca de pes a la corda. En corda simple és igual, clau de bloqueig i situar els aparells per dalt.
També hem après el vuit a la italiana per remuntar corda (passar baga pel forat petit) i el nus cor (amb dos mosquetons contraxapats i idèntics).




2-. RAPEL·LAR PER DESPENJAR UNA PERSONA (EN GRUP DE 3) CACOLET ITALIÀ
Un despenja els altres dos, des de la instal·lació. Un s'ha de col·locar sobre l'altre, amb la seva baga d'ancoratge en el puny, per sobre del que carrega el ferit.

3-. SITUACIÓ: RAPEL·LANT NO ENS ARRIBA UNA CORDA
Si hi ha visibilitat amb el company, estrenyem les dues cordes amb força i deixem que passi el cap pel seu aparell assegurador. Mantenim estrenyant fins que arribi al terra.
Si no hi ha visibilitat, fem clau de bloqueig i muntem dos aparells autobloquejadors, un a cada corda, però de forma que estiguin treballant amb contraforces i unir-los amb mosquetons. El que posem a la corda que és curta, ha de bloquejar ascendent i l'altre a la inversa. També podem posar nusos bloquejadors però bidireccionals, per evitar l'error. Llavors desfem la clau de bloqueig i baixem passant el cap de corda curt de forma que aturem la politja.


4-. SITUACIÓ: BAIXEM EN SIMPLE I TENIM UN COMPANY FERIT
Manera directa: el que rapel·la es queda aturat (per exemple nus d'alosa). Baixem per la corda inactiva (de recuperar), fem clau de bloqueig, amb la baga llarga l'agafem pel malló i tallem la seva corda. Compte! El pes del company ens farà baixar a més velocitat, desfer la clau de bloqueig amb cura...

Manera indirecta: igual situació però no podem exposar-nos al perill (cascada forta o altres). Agafem el cap de corda inactiva, fem nus amb bucle a la punta on pengem un puny o bloquejador. Farem una segona instal·lació per alliberar el company i despenjar-lo fins abaix. Aquesta corda inactiva la dirigim a la instal·lació i fem un nus dinàmic amb clau de bloqueig. També podríem assegurar el company amb un vuit del nostre arnés, reenviat a la reunió i amb clau de bloqueig. Col·loquem el puny a la corda activa i tensem molt bé, cap avall, respecte a la nova instal·lació. Llavors tallem la corda del company i fem un nus que faria tope amb el puny. La persona que rapel·lava es queda penjant de la nova instal·lació.  Desfem la clau de bloqueig i la baixem a poc a poc.





5-. POLIFRÈ I POLIPAST
El polifrè consisteix en col·locar politja més un aparell bloquejador, units amb un mosquetó. Fixarem el polifrè a la instal·lació. Tot el que remuntem no baixa.


El polipast: a partir del polifrè, col·locar una altra politja a la corda del surt del polifrè i unir aquesta amb un bloquejador en sentit invers a l'anterior, de la corda que entra a la politja 1. 

Ràpel guiat: tensem la corda activa en una instal·lació inferior i rapel·lem per la corda inactiva. Passem la baga d'ancoratge a la corda activa que està tensa i que ens conduirà fins aquell punt. 


3 comentaris:

JAUME ORS ha dit...

... ummm hem sembla que acabaré fent un curs de barranc !!! Bones festes Marimontse !!!

Alfredo ha dit...

Muy bien Montse, esta genial..
pero tendriamos que hacerlo in situ, ya me comoces que si mosquetas, que si--..uff,
Engorjats a topeeeee!!!

cuidaros...ññññ

Montse ha dit...

Jajajajja...
Et conec Alfredo i caldria repassar el vocabulari i poc més... Però ja m'entens, jo sóc una mestra "especial"... Petonets guapos!